cokolada
Tipy pro zdraví a krásu

Zdravotní benefity a účinky čokolády

Jaké účinky má konzumace čokolády? Má skutečně přínosy i pro naše zdraví? Čokoláda je častým terčem kritiky kvůli vysokému obsahu tuku a cukru. Její konzumace byla spojována s akné, obezitou, vysokým krevním tlakem, srdečním onemocněním a cukrovkou. Nicméně, podle zkoumání účinků čokolády na zdraví zveřejněných v Netherlands Journal of Medicine, to není všechno tak jednoznačné. Autoři poukazují na objev, že kakao, hlavní složka čokolády, obsahuje biologicky aktivní fenolové sloučeniny.

To změnilo pohled lidí na čokoládu a podnítilo je k výzkumu, zaměřeného na vliv čokolády na proces stárnutí, oxidační stres, regulaci krevního tlaku a aterosklerózu. Antioxidační potenciál čokolády může mít řadu zdravotních přínosů. Čím je obsah kakaa vyšší, jako je tomu v případě hořké čokolády, tím má i více přínosů. Tmavá (hořká) čokoláda také obsahuje méně tuku a cukru, je ale důležité vždy zkontrolovat její složení na obalu.

Konzumace čokolády může mít následující přínosy:

  • snížení hladiny cholesterolu
  • prevenci kognitivního poklesu
  • snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění

Je důležité poznamenat, že možné přínosy pro zdraví uvedené níže, vyplývali z jednorázových studií. Je třeba více výzkumů, abychom potvrdili, že konzumace čokolády může skutečně zlepšit zdraví lidí. Kromě toho, čokoládové tyčinky neobsahují pouze kakao. Přínosy a rizika dalších složek, jako je cukr a tuk, je třeba zvážit.

1) Cholesterol

Jedna studie, publikovaná v The Journal of Nutrition, naznačuje, že konzumace čokolády může pomoci snížit hladinu cholesterolu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), známou i jako “špatný cholesterol”. Výzkumníci se zaměřili na to, zda čokoládové produkty obsahující rostlinné steroly (PS) a kakaové flavanoly (CF), mají nějaký vliv na hladinu cholesterolu. Autoři dospěli k závěru: “Pravidelná konzumace čokoládových produktů, obsahujících PS a CF jako součást stravy s nízkým obsahem tuku, může podpořit kardiovaskulární systém, snížením cholesterolu a zlepšením krevního tlaku.”

2) Kognitivní funkce

Vědci na Harvardské lékařské univerzitě zkoumali, jestli pití dvou šálků horké čokolády denně, může pomoci udržet mozek v kondici a zlepšit paměť u starších lidí. Zjistili, že horká čokoláda pomohla zlepšit tok krve do částí mozku, kde to bylo potřeba. Vedoucí výzkumu Farzaneh A. Sorond řekl: “Jelikož různé oblasti mozku potřebují více energie k dokončení svých úkolů, potřebují také větší průtok krve. Tento vztah, nazvaný neurovaskulární vazba, může hrát důležitou roli při nemocech, jako je Alzheimerova choroba.” Výsledky laboratorního experimentu publikovaného v roce 2014 naznačují, že kakaový extrakt “lavado” může snížit nebo zamezit poškození nervových cest, které se vyskytují u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Tento extrakt by mohl pomoci zpomalit příznaky, jako je kognitivní pokles. Další studie, publikovaná v roce 2016 v časopise Appetite, naznačuje, že jíst čokoládu alespoň jednou týdně, může zlepšit kognitivní funkce.

3) Srdeční onemocnění

Výzkum zveřejněný v The BMJ naznačuje, že konzumace čokolády by mohla pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění až o jednu třetinu! Na základě jejich pozorování autoři dospěli k závěru, že vyšší konzumace čokolády může být spojena s nižším rizikem kardiometabolických poruch. Vyžadují se ale další experimentální studie, které mají potvrdit, zda je konzumace čokolády i v tomto případě prospěšná.

4) Mrtvice

Kanadští vědci ve studii zahrnující 44 489 jedinců zjistili, že lidé, kteří konzumovali čokoládu, měli o 22 procent nižší pravděpodobnost mrtvice než ti, kteří ji nejedli. Také ti, kteří měli cévní mozkovou příhodu a pravidelně konzumovali čokoládu, měli o 46 procent nižší riziko úmrtí. Další studie, publikovaná v časopise Heart v roce 2015, sledovala vliv stravy na dlouhodobé zdraví 25 000 mužů a žen. Zjištění naznačují, že konzumace alespoň 100 gramů čokolády denně, může snížit riziko srdečních chorob a mrtvice.

5) Růst a vývoj plodu

Konzumace 30 g čokolády každý den během těhotenství, může být prospěšná i pro růst a vývoj plodu. Dokazuje to studie prezentovaná na Zasedání věnovaném těhotenství, organizovaném Sdružením mateřské a fetální medicíny v Atlantě v Georgii v roce 2016.

6) Atletický výkon

Závěry publikované v časopise Journal of the International Society of Sports Nutrition naznačují, že tmavá (hořká) čokoláda může zvýšit i přísun kyslíku během tréninku. (Zdroj: medicalnewstoday.com)

Bonusy

Kromě výše uvedených benefitů, čokoláda také pomáhá zlepšovat náladu a působí jako přírodní afrodiziakum. Tato pochoutka je velice oblíbená u všech věkových kategorií, potěší jak ženy, tak i muže, ale především děti. Čokoláda je také ideální dárek k narozeninám, svátku i výročí, kterým nic nezkazíte 🙂

Jakou čokoládu vybrat?

V dnešní době je již na trhu obrovské množství druhů čokolád s různými příchutěmi a v různých provedeních. Pokud chceme dbát na své zdraví, je DŮLEŽITÉ, abychom si vybírali tu správnou variantu. Obecně platí, že nejzdravější je hořká čokoláda s obsahem kakaa 70% a více. Proto si vždy před koupí pozorně prostudujte informace uvedené na obalu a až pak ji vložte do košíku.

Objevte bohatou nabídku originálních a kvalitních čokoládových pralinek a specialit.

Sdílet: