10 největších mýtů o zdravém stravování
I v dnešní době existuje mnoho lidí, kteří se drží zuby nehty zažitých představ o zdravém stravování a zbavit se jich, je pro ně těžké. Společnost Bright Side sestavila řebříček 10 nejpopulárnějších mýtů o stravování a jeden po druhém je vyvrací. Co je pro nás ve skutečnosti zdravé a čemu se radši vyhnout?
Mýtus č. 1: Jíst po 18-té hodině je špatné
Tuto pověru zná asi každý z nás. S naším tempem života, je jídlo po 18-té hodině nejen že zdravé, ale i nevyhnutné. I přesto se však mnoho lidí večeři po 18-té hodině vyhýbá. Tím ale nedělají nic prospěšné pro své zdraví, právě naopak. Ve skutečnosti byste neměli jíst dvě-tři hodiny před spaním a večeře by měla být lehká. Dopřejte si raději kuřecí prsa se zeleninovým salátem a se steaky se rozlučte!
Mýtus č. 2: Tuk je škodlivý
Tuk byl dlouhé léta považován za nepřítele pro naše zdraví a ladné křivky. Dnes už ale víme, že to není pravda. Bez tuku totiž nemůžete správně trávit stravu. Pomáhá nám metabolizovat vitaminy A a E a pokud v jej těle není dostatek, produkce hormonů se téměř zastaví . Nedostatek tuků vede také k rychlejšímu stárnutí pokožky a poškození jater. Proto byste měli omezit spotřebu tuků, ale ne je zcela vyloučit. Nejlepší je konzumovat co nejméně potravin, které obsahují skryté a nezdravé tuky (nasycené a trans mastné kyseliny), jako jsou uzeniny, tučné maso, majonézy, koláče a zákusky. Naopak, vhodné je konzumovat potraviny s vyšším obsahem zdravých tuků (nenasycených mastných kyselin – omega 3 a omega 6). Najdete je v rostlinných olejích (slunečnicový, řepkový, lněný) a také v mořských rybách, ořeších i avokádu.
Mýtus č. 3: Mlsání je nezdravé
Čas od času si dopřejte i něco sladkého. Pokud jste psychicky či fyzicky vytížení, je dobré doplňovat energii něčím sladkým. Samozřejmě, že koblihy nebo zmrzlina nebudou tím nejsprávnějším řešením, i když jednou za čas neuškodí. Pokud ale chcete mlsat opravdu zdravě, dejte si raději ovoce či ořechy, nebo kousek hořké čokolády (s obsahem kakaa alespoň 70%).
Mýtus č. 4: Všechny organické potraviny jsou zdravé
Výrobky označené jako “organické” (tj. vyrobené bez GMO, pesticidů nebo chemických přísad) se často moc neliší od svých běžných protějšků – s výjimkou jejich vysokých cen. Dbejte proto spíše na složení a nutriční hodnoty potravin.
Mýtus č. 5: Sacharidy byste měli z jídelníčku vyloučit
Existují jednoduché a složité (komplexní) sacharidy. Ty první jsou opravdu nezdravé. Najdete je ve sladkostech, sušenkách, čokoládě, slazených nápojích, také v bílém pečivě či ovoci. Pokud však chcete jíst zdravě, vsaďte na složité sacharidy, které se nachází například v celozrnných potravinách, fazolí, bobulovitých plodech či v zelenině.
Mýtus č. 6: Po zamrazení je ovoce a zelenina nepoužitelné
Moderní technologie mrazení umožňují zachovávat téměř všechny prospěšné látky v potravinách i po rozmrazení.
Mýtus č. 7: Dělená strava vám pomůže zhubnout
Enzymy produkované zažívacím traktem jsou schopny současně zpracovávat bílkoviny, tuky i sacharidy. Neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že dělená strava nějakým způsobem pomáhala zhubnout. Lidé, kteří si tuto dietu zvolí, si velmi důkladně vybírají, kdy co sní. Podle odborníků je ale vhodné dělenou stravu zařadit do racionálního jídelníčku třeba jednou za půl roku na měsíc, ale pak se vrátit ke stravě vyvážené. Naše tělo totiž potřebuje sacharidy, bílkoviny i tuky každý den.
Mýtus č. 8: Tmavý chléb je zdravější než bílý
Je-li chléb tmavý, nemusí mít nutně i více vlákniny. “Zdravá” hnědá barva může být způsobena karamelem, který se do těsta přidává. Energetická hodnota obsažená v tmavém chlebu je téměř stejná jako u bílého chleba – v obou případech tedy můžete přibrat na váze. Zdravějšími druhy jsou celozrnné chleby nebo křupavé chlebíčky.
Mýtus č. 9: Ovocné šťávy jsou stejně tak prospěšné jako ovoce samotné
Ovocná šťáva neobsahuje žádnou vlákninu a také množství vitamínů a minerálů je v ní výrazně nižší než u samotného ovoce. Proto je vždy lepší jíst čerstvé ovoce nebo si připravit vlastní smoothie drink.
Mýtus č. 10: Sushi a rolky jsou dietní
Pokud si pravidelně dopřejete sushi, rolky nebo závitky, pravděpodobně neztratíte příliš mnoho na váze. I když bílá rýže používaná k přípravě těchto pokrmů, není nejzdravější, skutečnými viníky jsou sójová omáčka, majonéza nebo tučný sýr, které se poslední dobou stávají velmi oblíbenými ingrediencemi.
A co k tomu dodat na závěr? Zapomeňte na všechny mýty, stravujte se vyváženě a vaše tělo se vám už po pár dnech odvděčí 😉